14.8.2013

Spiruliinan käyttö laihdutuksessa

Jokaiselle laihduttajalle on varmaan tuttu tunne miten elimistö huutaa hiilihydraatti/sokeri fixiään ja aivan erityisesti suklaata. Yllättyisitkö jos kertoisin että tämän vaikutuksen voit saada myös terveellisesti? Yksi tärkein tekijöistä suklaanhimossa on ns. "rakkaushormoni" fenyylietyyliamiini (PEA) (luonnollinen vastine amfetamiinille).

Tiesithän että baarin nurkassa kaljatuoppi kädessä masentuneen miehen mahdollisuus saada naista on satoja kertoja huonompi kuin iloisessa mielentilassa keskellä tanssilattiaa tanssivan miehen? Myös tähän voi olla apua spirulinasta sillä yksi spirulinan sisältämä harvinainen ainesosa on fenyylietyyliamiini (PEA).

Spiruliinalla eroon masennuksesta


Fenyylietyyliamiini liittyy rakastumisen tuntemuksiin ja aktivoikin aivojemme keskittymiskyvystä ja havainnoimisesta vastaavan osan neurotransmittoreita johtaen iloisuuden ja mielihyväntunteiden lisääntymiseen (masentuneilla PEA tasot ovat matalalla). Tämän huomasin erityisesti omassa käytössä parantavan keskittymiskykyä ja mielialaa ainakin väliaikaisesti.

En tietysti väitäkään, että Spirulina antaisi yhtä voimakkaan mielihyvä efektin kuin suklaa mutta muut hyödyt yhdistettynä en tiedä mitään parempaakaan. Tietty voi testata myös laadukasta orgaanista kaakaota: Täytyy sanoa että todellakin toimii mielialan nostamisessa. Olin tässä eräänä iltana masentunut ja todella alhaisissa fiiliksissä mutta kupillisen jälkeen tätä olo parani kummasti ja inspiraatio ja motivaatio elämään ja tekemiseen palasi uskomattomasti.

Spiruliinan tärkeys painonpudotuksessa


Spirulina oli yksi tärkeimpiä tekijöitä minun onnistuneessa painonpudotuksessa. Ruokahalun vähentyminen oli huomattava spirulinaa syödessä. Ihmettelin minne ruokahalu oli oikein hävinnyt?

Spirulina sisältää jopa 71% proteiinia ja näin ollen spirulinaa voidaan pitää maailman ravintorikkaimpana proteiinilähteenä.

Maultaan Spirulina Manna ei ole kovinkaan hyvää. En esim. söisi tätä lusikalla suoraan purkista kuten Emerald Balancen kanssa voi tehdä vallan hyvin. Mutta lisättynä smoothieen tämä onkin yksi parhaimmista asioista mitä laihduttajana voi käyttää. Antaa myös hyvin kauniin voimakkaan vihreän värin koko smoothieen.

Jos haluaa lukea lisää spirulinan hyödyistä täältä löytyy yksityiskohtaista infoa: http://www.superfoodit.com/spiruliina.html (sivu poistettu).

Jaakko Halmetoja toteaakin että:

"Spirulinan on todettu auttavan allergiseen nuhaan ja 8.4g päiväannostus spirulinaa pudotti erään tutkimusryhmän painoa 4 viikon aikana 1.5kg, joka oli kaksinkertainen määrä verrattuna placeboa nauttineeseen vertailuryhmään."

Tärkeä seikka ainakin itselle oli, että spirulinaa viljellään erillisissä puhtaissa viljelyaltaissa eikä sitä tosiaankaan kerätä mistään epäpuhtaasta merestä tai saastuneesta ympäristöstä.

Muista että spirulinan sisältämä "B12-vitamiini" on oikeasti vain B12-vitamiini analogeja jotka ovat inaktiivisia ihmiskehossa ja voivat jopa nostaa tarvetta oikealle B12-vitamiinille sekaantumalla B12-vitamiini metaboliaan. Kannattaakin huolehtia B12-vitamiinin saannista spray-suihkeella joka piristää päivällä ja takaa mukavat yöunet illalla.

Spirulinajauhe voi olla korvaamaton apu laihdutukseen


Spiruliinan hyötyjä


-Sisältää suuren määrän kehommelle tärkeitä mineraaleja kuten mm. Kalsium, seleeni, jodi, rikki.
-Erinomainen detox ruoka; tutkijat pitävät spirulinaa erinomaisena välineenä kehon puhdistamiseen raskasmetallijäämistä.
-Äidinmaidon jälkeen paras GLA:n (gamma-linoleenihappo) lähde. GLA on hermostollemme äärimmäisen hyödyllinen tulehdusta estävä rasvahappo joka saattaa parantaa ihon kuntoa ja ehkäistä allergioiden syntymistä.
-Spirulina on uskomaton antioksidanttien lähde sillä tämä levä on joutunut suojautumaan auringon UV-säteitten haitallista vaikutusta vastaan jo silloin kun ilmakehämme oli huomattavasti ohuempi.

Spiruliinan tärkeimmät antioksidantit


Zeaxantiini - antioksidantti jonka tehtävänä on suojata silmän verkkokalvoa absorboimalla sinistä valoa (sininen menee lähelle UV-valoa sähkömagneettisen säteilyn spektriskaalalla)

Fykosyaniini – spirulinan tumman sinivihreän värin antava pigmentti/polypeptidi vaikuttaa stimuloimalla elimistömme kantasolujen tuotantoa ja tehostaa veren muodostusta jäljittelemällä EPO hormonin toimintaa

Superoksididismutaasi – yksi elimistömme tärkeimmistä entsyymi-antioksidanteista


Omia spiruliina tuotekokemuksia ja suositukset


Paras spirulina jota olen testannut on tällä hetkellä HealthForcen Spirulina Manna.

Halvimmalla saa tietenkin iHerbistä, jos et tiedä mikä on iHerb, lue iHerb suositukset.

HealthForce Nutritionals, Spirulina Manna, Nature's Best Protein Powder, 16 oz, 1 lb (453.5 g)
Smoothien sekaan jauhemuodossa, käytän n. ruokalusikallisen tätä joka smoothiessa.

HealthForce Nutritionals, Spirulina Manna, 500 Vegan Tabs
Niille jotka haluaa ottaa spirulinan tablettimuodossa...

Hyvälaatuinen vaihtoehto mannalle:  Nutrex Pure Hawaiian Spirulina.

Muistathan että jos olet ensitilaaja niin saat $10 alennuksen yli $40 tilauksista ($5 alennus alle $40 tilauksista). Tällöin esim. Spirulina Mannalle jää hinnaksi vain n. 23,47e mikä on jo todella halpaa (suomessa hinta 49,95€). Tässä suositeltava ensitilaajan paketti jolla saat $10 alennuksen. Paketti sisältää mm. Spirulina Mannan, Healthy Origins luomu Spirulina tablettien kokeilu erän 500 mg 30 tablettia ja luomu vanilja huulirasvan. Valitse postiksi International Airmail ($8.9) niin saat kaiken tämän verovapaasti suoraan kotiovellesi (jos olet kotona postin käydessä, paketti päivitetty 09.12.2014 muuttuneiden arvonlisäverorajojen ja postikulujen hinnan takia).10 kommenttia:

 1. Hyvää infoa spirulinasta. Tämä meni wishlistilläni heti ykköseksi. Tuo manna on siis se paras spirulina jota kannattaa tilata? Mitenkähän pitkään yksi purnukka kestää käytössä?

  Aion tilata kunhan lueskelen ensin muitakin postauksiasi. Mielenkiintoinen blogi muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla palautetta. Kyllä Manna on paras ja parhaanmakuinen spirulina jota olen testannut, ja suhteellisen halpakin jos tilaa iHerbistä. Suomen nettikaupoissa se on 50e++.

   Riippuu käyttömäärästä. Esim. ruokalusikallinen spirulinaa päivässä niin n. kuukauden kestää Manna käytössä.

   Poista
  2. Löysin Suomalaisen nettikaupasta natsu.fi 34,90 eurolla puolikiloa spirulinaa, tulee samoihin hintoihin kuin iherb. Postitus kesti vain kaksi päivää.
   8,4 g päivässä niin pussin pitäisi kestää 59 päivää, miltein kaksi kuukautta.

   Poista
 2. Kiitos tästä. Tilasin Spiruliina Mannaa iherbistä, käyttänyt säännöllisesti alle pari viikkoa aamusmoothien seassa. Tuloksena on n. 3 kiloa painoa pois muuttamatta lähes mitään. En tiedä onko placebo vaikutus mutta tosiaankin spirulina tuntuu toimivan laihdutuksessa!! :) T:Niina

  VastaaPoista
 3. Sopiiko spiruliina raskaana ollessa? Entä imettäessä? Pohdin jo kuinka saan itseni kuntoon raskauden jälkeen.. Aion kyllä laittaa spirulinan kokeiluun. Toivottavasti sitä voi syödä raskauden ja imetyksen aikana. Spirulinassa tuntuisi olevan juuri niitä ravinteita joita äiti tarvitsee, josta myös lapsi saisi niitä paremman äidinmaidon muodossa.

  VastaaPoista
 4. Spirulina supplementation improves academic performance in schoolchildren

  Spiruliinan käyttö tutkitusti parantaa lasten menestymistä koulussa.

  Vastatakseni spirulinan sopivuuteen raskauden aikana:

  "Pregnant or breastfeeding women should only take it under the supervision of a health care practitioner."

  Kommentti löytyi tuosta artikkelista. Eli sitä pitänee kysyä lääkäriltä, tai etsiä tietoa netistä. Löysin tietoa jonka mukaan monet äidit syövät & suosittelevat spirulinaa päivittäin raskauden ja imettämisen aikana.

  Spiruliina on luontainen ruoka joka on vain hyväksi. Joten siinä mielessä raskaana ollessa spirulinan käyttö ei kuulosta pahalta, mutta toisaalta taas minkä tahansa lääkkeiden käyttö kuulostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spirulina superfood consumed during pregnancy blocks cadmium from damaging developing babies

   Kyllä spiruliina vaikuttaa olevan hyväksi raskauden aikana, se on jopa lasta suojeleva.

   Spirulina suojelee vielä syntymätöntä lasta nykymaailman myrkyllisiltä toksiineilta, jotka voivat aiheuttaa monia terveysongelmia.

   Poista
 5. Lisätty juttua spirulinan B12-vitamiini analogeista.

  Niinkuin kaikessa kannattaa keskittyä laatuun, erityisesti raskauden aikana. Halvin mahdollinen jostain kiinasta tuotu spirulina tuskin on kellekään hyödyllistä sillä kuka tietää mitä niissä loppujen lopuksi on. Suomestakin testasin aikoinaan jotain spirulinaa mutta tuloksena oli lähinnä vain outo olo. Jatkossa satsaan aina laatuun.

  VastaaPoista
 6. Hei, eksyin tänne kun etsin tietoa spirulinasta. Edellisistä kommenteista on jo aikaa, mutta jos jotakuta kiinnostaa niin haluan tuohon raskausasiaan ottaa kantaa. Olen siis kätilö ja sanoisin, että spiruliinan kanssa pätee samat rajoitukset kuin merilevän suhteen suuren jodipitoisuuden takia.
  Raskaus ja imetysaikana kannattaa siis olla varovainen, sillä liiallinen jodin saanti voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä sekä vaikuttaa kilpirauhaseen. Jodi myös imeytyy äidinmaitoon.
  Neuvolassa ei koskaan suositella yrttien ja luontaistuotteiden käyttöä, sillä useimpien valmisteiden kohdalla ei ole riittävää näyttöä niiden turvallisuudesta raskausaikana. Sama pätee lääkkeisiin. Edes ns."turvallisten" lääkkeiden käyttöä ei suositella, sillä koskaan ei voi olla täysin varma. Talidomidi on yksi surullinen esimerkki tästä.
  Lääkkeet ovat vain jalostetumpi ja kliinisesti tutkitumpi muoto yrteistä ja luontaistuotteista. Tämän vuoksi kannattaa suhtautua luontaistuotteisiin kuin lääkkeisiin raskausaikana.
  Itse en ole raskaana ja aion kokeilla spiruliinaa. Kiitos kirjoittajalle kattavasta tietopaketista.

  VastaaPoista
 7. En ota kantaa raskaudenaikaiseen spirulinan käyttöön, mutta joissakin lähteissä mainitaan, että Sprulina (ja Chlorella) olisivat makeanveden leviä, jolloin jodipitoisuus on hyvinkin pieni. Mene ja tiedä... en ole vielä saanut asiasta varmuutta suuntaan enkä toiseen. Kiinnostaisi kyllä tietää totuus, sillä käytän joditonta suolaa ja Chlorella levää, joten en tiedä saanko jodia tarpeeksi.

  VastaaPoista