24.5.2015

Kuinka lihoa - Täydellinen opas lihomiseen (osa II)

Otetaanpa katsaus erään lihavan ihmisen elämään, ajatuksiin ja tapoihin. Esimerkkejä riittää ihan omassa lähipiirissä tarpeeksi. Kuinka tähän on päästy ja mikä on vikana.

Kuinka lihoa järkyttävästi ylipainoiseksi tai miten epäonnistua laihdutusyrityksissäsi:

1. Usko aina olevasi itse oikeassa, riippumatta siitä mitä oman kehosi kertoma todistusaineisto kertoo.
Ensimmäinen vaihe laihtumisessa on että haluat laihtua ja olet valmis muuttamaan omia uskomuksiasi terveellisestä ruuasta ja erityisesti se että alat etsiä uutta infoa asiasta etkä luota omiin harhaisiin juttuihin mitä mielesi kertoo. Jos et tähän kykene niin kertaa edes laihtumisen perusteita.

Lihavuus on kasvussa (kuvan lähde).

2. Syö vain niitä ruokia mihin olet tottunut jo lapsuudesta/nuoruudesta asti etsimättä uusia vaihtoehtoja.
Leipä ja prosessoitu makkara on terveellistä ja laihduttaa? Joidenkin ihmisten ruokavaliot jaksaa ihmetyttää vuodesta toiseen, jo pelkästään ruuan laadun kannalta moni syö sellasta moskaa mitä en suuhuni juuri vapaa ehtoisesti tunkisi. Vieläkö joku käyttää voin sijaan sokeria kahvissa? Usko tai älä niin tunnen monia, eikä valistus ei auta yhtikäs mitään.

3. Kun päätät laihduttaa kituuta minimikaloreilla syöden kerran päivässä jotain prosessoitua hiilihydraattia.
Rasvahan lihottaa ja mitäpä sillä proteinilla tekee? Heikkona ja nälissään sorrut illan päätteeksi reissuun lähimpään McDonaldssiin tai Hesburgeriin. Minkäs minä sille voin että oli nälkä?

4. Terveellinen ruoka on kallista, eikä siihen ole varaa kuin rikkailla.
Uskomus, että terveellinen ruoka on huomattavasti kalliimpaa kuin epäterveellinen on usein vain heikko tekosyy. Muutama päivä sitten Lidlin kassalla: tuhdissa kunnossa oleva aknearpinen mies latoi ostoksia kassalle... 3 litraa lightkolaa, 2 litraa kevyt jugurttia ja paketti sokerimuroja (hinta 7,8€). Itse laitoin kassalle 2x 700g avokadopussi, varsiselleri, 20 kananmunaa, ja hinta oli vain 6,87€. Kuten näet, ei se terveellinen syönti ole oikeasti sen kalliimpaa kuin epäterveellinen (vaikka avokadot sattui nyt olemaan tarjouksessa).

5. Herkuttele vehnällä ja muulla gluteenia sisältävällä roskaruualla.
Vehnäpullat, korvapuustit ja roskaruoka-ateriat ovat ihan OK asia nautittavaksi viikoittain. Think again. En tuomitse roskaruokaa totaalisesti, voi olla ihan ok vetää mäkkäriateria jos olet koko yön jumissa jossain Hong Kongin lentokentällä odottelemassa aamulentoa mutta tämä ei tietenkään ole normaalielämää eikä nykysuomessa (ehkä rikkaimmassa yhteiskunnassa ikinä) pitäisi olla paremmista vaihtoehdoista pulaa. 

6. Syö ruuat aina huonoimmassa nopeimmin imeytyvässä muodossa.
Riisivelli tai riisipuuro on toki paras tapa nauttia riisiä sen sijaan että pyrkisit esim. minimoinmaan glykeemisen indeksin ja maksimoimaan resistentin tärkkelyksen määrän nauttimalla jäähdytettyä irtoriisiä (basmati oikeasti paras vaihtoehto laihduttajalle).

7. Valitse aina se halvin vaihtoehto, laadusta viis veisaten.
Lähimarketin halvin suklaalevy on täysin samaa tavaraa kuin laadukas suklaa? Jatka toki halvan prosessoidun sokerisuklaan mättöä jos halua pysyä lihavana. Älä missään nimessä opettele tekemään raakasuklaata ja mausta sitä sitten useilla "superruoka-aineksilla".

8. Älä toki paastoa koskaan sillä eihän nälkää voi kestää paria kolmea tuntia pitempään?
Keho ja ruuansulatuselimistö ei vaadi mitään taukoja ruuantuloon että se puhdistaisi itseään? Mutta kun se vaatii, ainakin jos haluat optimoida terveytesi. Kirjoitin asiasta täällä, mutta jos englanti maistuu niin voit aloittaa asiaan tutustumisen täältä.

9. Älä vaan koskaan lue mitään laihdutuskirjoja sillä tiedän jo tarpeeksi laihduttamisesta (vaikken silti saa mitään pysyviä tuloksia)
On itsestään selvää että oppiaksesi jotain kunnolla se vaatii jatkuvaa panostusta jopa vuosien aikajaksolla. On tärkeää lukea ja palata lukemaasi asiaan uudestaan ja uudestaan jopa vuosien jälkeen.

10. Syö itsesi aina pinkeän kireäksi ja ähkyyn
Vaikka metabolian resetointi mättämällä buffetissa ähkyt silloin tällöin voi ollakin ihan hyväksi laihtumisen tavoitteille (max kerta viikkoon) et voi tehdä tätä säännöllisesti jos haluat optimoida terveytesi. Maailman pitkäikäisimmät ja terveimät ihmiset Okinawan saarelta neuvovat syömään mahan vain 80% täyteen.

11. Lopeta salitreenit ja liikunta aina yhden kuukauden jälkeen kerta et saanut tuloksia tai muuttanut kehoasi tarpeeksi.
Kuukausi salitreeniä on eittämättä liian lyhyt aika tuloksien, tai edes tavan muodostukseen ensikertalaiselle. Ja myös 10 vuoden tavoitteet ovat yleensä turhia, kuten Peter Drucker sanoo: “A plan can usually cover no more than 18 months and still be reasonably clear and specific."

Ota käyttöön uusi sääntö, ja anna itsellesi aikaa 18 kuukautta oppia uusi hyödyllinen käyttäytymismalli. Aika tulee kulumaan kuitenkin joten miksi et käyttäisi sitä johonkin järkevään?

Muista lukea myös sarjan edellinen osa: Kuinka tulla lihavaksi - Täydellinen opas nopeaan lihomiseen.1 kommentti:

  1. kiva postaus, miksi nykyään postaat vaan niin harvoin, edes kerran kuukaudessa ois kiva saada uus juttu, näitä on kiva lukea kun puhut aina täyttä asiaa.

    VastaaPoista