3.6.2014

11 helppoa tapaa painon pudotukseen ja terveeksi tulemiseen

Jatketaan laihdutuksen perusteilla, vuorossa  laihdutus perusteet osa 2. Kerron tässä postauksessa yhdestätoista helposta & käytännöllisestä tavasta pudottaa painoa ja tulla terveemmäksi. Samalla tulet (jälleen kerran) kuulemaan totuuden "light" tai "dieetti"-tuotteista jotka tosiasiassa ovat vain estämässä painon pudotus aikomuksiasi. Kertaus on opintojen äiti, sillä tälläkin hetkellä yli puolet (56%) suomalaisista aikuisista on ylipainoisia.


1.Nälkä ja laihdutus


Kaiken painopudotuksen juurella on nälkä. Opi kontrolloimaan nälkää jotta nälkä ei enää kontrolloi sinua. On helpompaa elää elämääsi jos nälkä ei vaivaa joka kahden tunnin välein tai kun sinulla ei enää ole tarvetta vastustaa tietoisesti tiettyjen ruokien syöntiä tai tarvitse tuhlata energiaa mieliteoista ylipääsemiseen.

Nälästä ylipääsemiseen auttaa kokonaisten luonnollisesten ruokien syöminen (paleo/karppaus pohjainen). Niin kauan kun syöt yhä prosessoituihin ruokiin perustuvaa ruokavaliota, tulet tuntemaan itsesi nälkäiseksi etkä ikinä saa sitä tyydytystä ruuasta ja ravintoaineista joita luonnollinen vitamiinipitoinen ruoka tarjoaa. Puhdistettujen hiilihydraattien ja sokerin syönti vaikuttaa myös suuresti siihen ettet saa tyydytettyä nälkääsi. Erityisesti vehnän syöminen on tärkeä vaikuttaja siihen että verensokeri sahaa ylös ja alas ja pitää sinut jatkuvan syömisen kierteessä. Myös vitamiinien ja mineraalien puutosten korjaaminen on äärimmäisen tärkeää pysyvän painonpudotuksen saavuttamiseksi. Ensimmäinen askel painon pudottamiseen on kun pystyt todella tyydyttämään nälkäsi ja saavuttamaan tunteen/olon että olet täysi.


Esimerkki prosessoidusta ruuasta. Näitä syömällä nälkä ei pysy poissa. Tälläisten "uhriksi" jouduin syntymäpäivillä ja olo oli kauhea syönnin jälkeen, vaikka tämä olikin gluteeniton leivos eikä pahin mahdollinen gluteeni/lisäainepommi. Vastaavaa ei enää tee mieli syödä vaikka maksettaisiin.


2. Laihdutus ja juodut kalorit mehuista, virvoitusjuomista tai maidosta

Kalorit joita juomme ovat ehkä salakavalimpia lihomisen aiheuttajia koska emme liitä sokerisia juomia samalla tavalla lihomiseen kuin yhdistämme esim. hampurilaiset tai suklaapatukat. Sokeriset juomat kuitenkin varastoituvat nopeasti rasvaksi ja insuliinin erityksen myötä edistävät kehon metabolian siirtymistä rasvan varastointiin. Sen lisäksi sokeriset (ja erityisesti hiilihapolliset) juomat tuhoavat helposti hammaskiillettä ja aiheuttavat reikiintymistä ja hammaskipua.

Juoduista kaloreista luopuminen on yksi parhaista keinoista alkaa vähentämään painoa sillä leikkaat pois suuren määrän kaloreita ja sokeria, mitä et ehkä ensialkuun edes tajunnut nauttivasi. Esimerkiksi yksi Mountain Dew 0,5l pullo sisältää 60g sokeria. Myös mehut ja runsaasti sokeria sisältävät jugurtit ovat haitallisia laihduttajalle. Korvaa mehut, virvoitusjuomat tai maidot vedellä tai teellä. Myös ajoittainen kahvin juonti ok. Kookosvesi on myös yksi parhaimmista luonnollisista juomista. 
3. Toksiset makeutusaineilla korvatut light-tuotteet / Haitalliset light-tuotteet


Syötkö vieläkin ruokia joissa on leima "dieetti" tai "light" ja ajattelet niiden auttavan sinua pudottamaan painoa? Dieetti- tai laihdutustuotteet ovat vain mainosmiesten luomia tarinoita joiden käytöllä ei ole mitään tekemistä oikean painonpudotuksen tai terveyden kanssa.

Kevytjuomat edistävät muun muassa painonnousua, kakkostyypin diabeteksen kehittymistä sekä sydän- ja verisuonisairauksia (lähteitä 1, 2).

Vaikka jotkut väittävätkin että aspartaami on turvallista niin kannattaa aina tarkistaa tutkimuksen rahoittaja. Aspartaamin valmistajien tutkimukset toteavat aspartaamin turvalliseksi mutta riippumattomien rahoittajien tutkimukset haitalliseksi. Mietipä vielä kerran kumpaa kannattaa uskoa? Ja vaikka välittömät haitat olisivatkin pieniä niin ei se ainakaan optimaalista ole aivojen toiminnalle.

Pari tutkimusta aspartaamin haitoista: aiheuttaa mm. syöpää alhaisemmilla annoksilla mitä on "todettu turvallisiksi" ihmisille:

Conclusions: Our study shows that Aspartame is a multi-potential carcinogenic compound whose carcinogenic effects are evident even at a daily dose of 20 mg/kg bw, much less than the current ADI for humans in Europe (40 mg/kg bw) and in the United States (50 mg/kg bw)(lähde).
 Aspartaami huonontaa muistisi toimintaa ja lisää aivojen hapetusstressiä:
CONCLUSIONS: These findings suggest impaired memory performance and increased brain oxidative stress by repeated aspartame administration. The impaired memory performance is likely to involve increased oxidative stress as well as decreased brain glucose availability (lähde).

Kyseisten tuotteiden mainonta on salakavalaa ja jättää positiivisen "ankkurin" mieleesi tuotteesta. Mainosten tekemiseen käytetään miljoonia euroja ja ne on tehty viimeisen päälle tekemään vaikutus alitajuntaasi miten tämän tuotteen nauttiminen on kaikintavoin positiivista elämällesi ("se muuttaa kaiken" katso vaikka tämä Zeron Suomessa vähän erilainen mainos). Aspartaamin haitoista on jo niin runsaasti infoa ettei kukaan voi väittää "kaikkea keksityksi". Lisää aspartaami infoa mm. Mercolalta.

Pysy muutenkin erossa prosessoiduista ruuista joissa on kilometrin mittainen ainesosaluettelo. Makeutusaineilla makeutetut juomat eivät ole millään lailla luonnollista ruokaa eikä kehomme ymmärrä tälläisten aineitten käsittelyä.

Dave Asprey kertoo miksi sinun pitäisi vältellä lisäaineita kuten aspartaamia varsinkin jos laihdutat.

4. Syö rasvoja laihtuaksesi


Saattaa olla että jos yrität laihduttaa niin syöt paljon "fat free" rasvattomia tuotteita, rasvatonta maitoa (tai pahimmillaan jopa margariinia). Vaikka rasvoja on demonisoitu viimeisimmät vuosikymmenet lauseilla kuten "rasvat aiheuttavat sydänkohtauksia", "rasvat tekevät lihaviksi" niin muutaman vuosikymmenen jälkeen on alettu viimeinkin tajuamaan että hiilihydraatit ja sokerit ovatkin lihavuusepidemioiden ja sydäntautien takana. Ja että rasvojen puute johtaa itseasiassa terveysongelmiin.

Aivojemme ja sydäntemme terveys vaatii rasvoja. Sen lisäksi rasvat ovat suuri osa siitä mikä auttaa tuntemaan itsemme täydeksi ja tyydyttyneeksi ruuasta. Hyviä rasvan lähteitä ovat mm. oliiviöljy, kookosöljy, voi (ghee), avokado ja pähkinät, lisää näitä surutta ruokavalioosi ja katso kuinka rasva kärisee kun keho saa viimeinkin sitä mitä se kaipaa. Rasvat ovat myös erinomaisia ruokahalun laskijoita.

5. Nälkiinnyttäminen ja kalorien laskeminen, vähäkaloriset dieetit/ruokavaliot


Jos nälkiinnytät itseäsi tai lasket kaloreita pakonomaisesti niin sinun täytyy vain lopettaa. Sen lisäksi että ärtyneisyytesi tulee ongelmaksi ympäristöllesi ja itsellesi niin kalorien rajoittaminen tai nälkään näännyttäminen ei todellakaan auta ketään laihtumaan pitkäaikaisesti. Saatat laihtua aluksi jonkun verran mutta tämä ei ole kestävä menetelmä painonpudotuksen saavuttamiseen. Jos rajoitat kaloreita kehosi "ajattelee" että se käy läpi nälänhätää ja sen tarvitsee selviytyä tästä periodista jossa ruokaa ei ole tarjolla. Kehosi tulee vain takertumaan entistä tiukemmin jokaiseen rasvagrammaan, muutenhan nälkäkuolema olisi taattu. Nälkä ja ravinnepuutokset voittavat lopulta ja sitten mätätkin entistä enemmän.

Lisäksi palatessasi normaaliin ruokavalioosi kehosi palaa todennäköisesti entiseen painoon ja saattaapa ottaa pari kiloa ylimääräistä vararavintoa tulevaisuuden "nälänhädän" varalta. Kalorien rajoittaminen on vanhanaikaista ajattelua (backwards thinking) joka luo mm. pitkäaikaista stressiä kehoon. Sen sijaan keskity oikeiden laadukkaitten kaloreiden lisäämiseen/syömiseen jotka luovat hormonaalisesti hyvän rasvanpolttotilan kehoosi (paleo/karppaus). Paastopäivä tai pätkäpaasto silloin tällöin (esim. kerran viikossa) on tietysti OK eikä ole "nälkiinnyttämistä".

Laihduttajan ruoka
OK ruoka laihduttajalle, ei paras muttei huonokaan, lisänä vielä ruokalusikallinen oliiviöljyä.

6. Pikakeinon ja magic pill taikapillerin etsiminen laihdutukseen


Painonpudotus-alan liikevaihto on Yhdysvalloissa yli 60 miljardia dollaria ja se on täynnä "magic pill" taikapillerituotteita jotka tarjoavat sinulle nopean fiksauksen/korjauksen painonpudotukseen. Sama pätee Suomeen. On olemassa dieettipillereitä, dieetti/ruokavalio-ohjelmia, valmiiksi pakattuja aterioita, fittness-laitteita (kuten mm. vatsalihasten stimulaattori AbtronicX2) jotka kaikki kuuluttavat että tämä tuote auttaa pudottamaan painoa. "Nyt voit muuttaa itseäsi tarvitsematta muuttaa elämääsi" Eikö kuulostakin houkuttelevalta? Tämä on tietenkin vain mainosmiesten luomaa toiveunta millä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Jos katsot pienellä painetun tekstin niin näet melkein kaikissa usein huomautuksen: tulokset eivät ole tyypillisiä, ruokavalio ja liikunta ovat hyvin tärkeitä tulosten saavuttamiseen. Kun julkkis mainostaa jotain tuotetta niin heillä on usein kokonainen armeija/tiimi personal trainereita & kokki huolehtimassa heidän ruokavaliostaan & treeneistään. Beyoncé ei päässyt tähän kuntoon Pepsiä lipittämällä. Säästä siis rahasi painonpudotustuotteista, esipakatuista aterioista ja fittness-magic pilleistä ja käytä rahasi mieluummin terveelliseen luonnolliseen ruokaan joka edistää terveyttäsi ja hillitsee ruokahaluasi.

7. Stressi ja laihtuminen


Jos stressaat sitä ettei paino putoa niin tämä stressi saattaa olla juuri se syy mikä sabotoi painonpudotus aikomuksiasi. Ymmärrä että kun kehosi on stressattuna niin se prioritisoi perustoiminnot kuten korkean verensokerin ylläpitämisen ja pistää toiminnot kuten rasvanpolttaminen ja lihastenmuodostamisen alhaisemmalle prioriteetille (stressi heikentää myös immuniteettiä ja ruuansulatusta). Stressattuna teet siis rasvan polttamisesta entistäkin vaikeampa.

Hanki siis aikaa rentoutumiseen & stressin vapauttamiseen ja fyysiseen liikuntaan. Yksi keino pitää kortisolisi alhaisella tasolla on syödä hitaammin ja tietoisemmin. Kiinnitä huomiota syömiseesi sen sijaan että moniajaisit (multitasking) kymmentä eri asiaa samanaikaisesti syödessäsi. Ja ellet treenaa, niin sinun pitäisi, sillä pelkkä paikallaan oleva elämäntyyli on yksi tekijöistä joka voi olla suuresti osallisena stressissä. Ellet löydä aikaa fyysiselle aktiviteetille etsi tapoja tehdä päivittäisistä aktiviteeteistasi fyysisiä kuten tekemällä esim. jalkakyykkyjä vaikka kahvitauolla tai vessareissulla tai ottamalla aina portaat hissin sijaan.

8. Snäkkäilyn / välipalojen tärkeys laihtumisessa


Äärimmäinen nälkä on yksi suurimmista vihollisista silloin kun yrität laihtua, sillä kun tulemme äärimmäisen nälkäisiksi niin on kymmenen kertaa todennäköisempää että teemme epäterveellisen valinnan tai sorrumme mukavuusruokiin kuten pika/roskaruokaan, automaattiruokiin, valmisruokiin tai vaikkapa irtokarkkeihin. Jos et päästä itseäsi äärimmäisen nälkäiseksi sinulla on reippaasti enemmän vahvuutta vastustaa näitä mielitekoja. Terveellinen pikkupurtava onkin yksi tärkeimmistä asioista asioista estää sortuminen lihottaviin herkkuihin. Kanna mukanasi terveellinen välipala, kuten avokado, porkkanoita, omena, appelsiini, pähkinöitä, jotain mikä kantaa sinut mukanaan kunnes pystyt tekemään terveellisemmän ateriavalinnan roskaruuan sijasta. Kohtuullinen syönti (ilta)päivällä estää sen että töitten jälkeen hakisit pussin irtokarkkeja ja mättäisit sen naamaan illan elokuvaa katsottaessa.

9. Lopeta itsesi palkitseminen roskaruualla


Ja aloita palkitsemaan itseäsi terveellisillä ruuilla tai vaikkapa uudella hyvällä terveyttä edistävällä kirjalla. Roskaruualla palkitseminen alkaa jo lapsuudessa, ehkäpä saimme karkkia tai vanhemmat veivät ulos jäätelölle jos saimme hyvän koearvosanan. Tämä kaikki johtaa siihen että alamme ehdollistaa/yhdistää roskaruuan palkinnon kanssa, mikä sitten itseasiassa aktoi "palkitsemisaivoradat" aivoissa aina kun syömme roskaruokaa. Hyvät uutiset ovat että voit uudelleen ehdollistaa palkitsemisaivoradat aivoissasi. Tämä on loppujen lopuksi melko helppoa tehdä. Ala vain palkita itseäsi terveellisillä ruuilla.

Pitkän stressaavan päivän jälkeen tai kun "menestyt" jossain, saat vaikka hyvän arvosanan tai saat projektin loppuun, palkitse itseäsi jollain terveellisemmällä. Se voi olla vaikka terveellisempi versio jostain jota muuten söisit tai joisit. Esim. Fazerin sinisen suklaalevyn voi korvata raakasuklaalla tai kaljan puhtaammilla gluteenittomilla juomilla kuten monesti tislattu vodka tai parhaan laatuinen yrtti-gin mitä löydät. Korvaa epäterveelliset ruuat terveellisimmillä esim. riisikebab-ateria tekee taatusti vähemmän vahinkoa kuin isoon vehnäpizzapohjaan pakattu kebab-annos. Suklaapatukat voi korvata hedelmillä. Mitä enemmän palkitset itseäsi terveellisillä ruuilla sitä enemmän aivosi alkavat huomaamaan terveelliset ruuat palkitseviksi ja käännät prosessin aivoissasi jossa roskaruoka on palkinto jostain.

10. Laihtumista edistävät tavat ja tottumukset


Jos haluat pudottaa painoa pysyvästi (mitä kaikki yleensä haluavat sillä eihän kukaan halua olla jojo-laihdutus syklissä lopunelämäänsä) niin se vaatii että luot terveellisiä tapoja/tottumuksia. Sen sijaan että menisit dieetille tietyksi ajaksi ja sitten antaisit itsesi repsahtaa täydellisesti heti kun lopetat dieetin, niin itseasiassa, haluat keskittyä luomaan terveellisiä tapoja jotka omaat pitkäaikaisesti. Suurin osa on "tapojen orjia" mutta hyvä asia tässä on, että kun alat rakentaa näitä terveellisiä tapoja niin niistä tulee tottumuksia, joita et edes joudu ajattelemaan enää.

Sen sijaan että keskittyisit pääsemään eroon huonoista tavoistasi niin keskity lisäämään hyviä tottumuksia. Aloita jostain hyvin pienestä asiasta kuten vaikka siitä että korvaat yhden virvoitusjuoman viikossa terveellisemmällä juomalla (esim. laadukkaalla teellä). Toinen hyvä laihtumista edistävä tapa on käydä esim. kuntosalilla ainakin sen kerran viikossa vaikket pysyvää salikorttia vielä hommaisikaan. Jo kerta viikossa kovaa treenattuna voi tuoda järkyttävän hyviä tuloksia kun verrataan siihen että et kävisi missään.

11. Laihdu paastoamalla ainakin kerran viikossa 18-24h


Paastoamalla parannat huomattavasti terveyttäsi aktivoimalla kehossasi niin kutsutut "house-keeping genes" jotka huolehtivat mm. vanhojen & vaurioituneiden soluorganellien ym. poistosta. Paastoaminen aktivoi autofagosytoosin (autophagy, "self eating") joka on vanha, evolutionaarisesti konservoitunut stressivaste joka on läsnä kaikissa elävissä soluissa.

Autofagosytoosi on solujesi tapa "siivota talo" ja "kierrättää roskat". Autofagosytoosi on yksi pääasiallisista menetelmistä joita solut käyttävät puhdistamaan toimintahäiriöiset tai väärään kolmiulotteiseen muotoon laskostuneet proteiinit. Autofagosytoosi voi puhdistaa monenlaista "roskaa": solunsisäisiä viruksia, bakteereita, vaurioituneita proteiineja, proteiini aggregaatteja ja solunsisäisiä organelleja (mm. vaurioituneet mitokondriot). Tämän lisäksi paasto tarjoaa monia muita hyötyjä mm. kasvuhormoni-tasojen nosto jopa 2000%. Jos asia kiinnostaa enemmän lue tämä erinomainen kovaan tieteeseen perustuva yhteenveto autofagosytoosista: Autophagy – the housekeeper in every cell that fights aging.

Mutta eikö paastoaminen hidasta aineenvaihduntaa? Olet saattanut kuulla jostain että sinun pitäisi syödä kolmen tunnin välein pitääksesi aineenvaihduntasi huipuissaan. Tämä on on yksinkertaisesti iso valhe sillä metabolian nopeus ei muutu tippaakaan ensimmäisen 60 tunnin aikana paaston aloittamisesta (lähde). Aikaisimmat vaikutukset alentuneesta aineenvaihdunnasta vasteena paastoamiseen tapahtuivat vasta 60 tunnin jälkeen (-8%) ja muut tutkimukset ovat näyttäneet ettei aineenvaihdunta hidastu ennen kuin 72-96 tuntia on mennyt. Lue lisää laihduttajan perusteita:

- Mitä laihduttajan kannattaa vältellä tai vähentää vuonna 2014 (Ellet halua lihoa)

- Kuinka vähentää ruokahalua laihduttaessa? - Parhaat teet laihduttajalle


10 kommenttia:

 1. Chris Kresserin katsaus makeutusaineiden maailmaan:
  The Unbiased Truth About Artificial Sweeteners
  Kuten en minäkään niin myöskään Kresser ei suosittele keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä.

  VastaaPoista
 2. moi! mitä mieltä oot syövän ja sinkin yhteydestä? tai siitä lisääkö se syöpää? jossain blogeissa esim.eturauhassyöpää sairastaville on suositeltu sinkkilisää ja seleeni lisää,mutta on myös jonkinlaisia tutkimuksia sinkin haitallisuudesta syövässä. ootapppa etin ne nopsaa ja laitan tähän.:)

  VastaaPoista
 3. www.hs/omaelama\artikkeli\ Uskallanko syödä E-vitamiinia tai ravintolisiä, jos ne voivat aiheuttaa syöpää?

  "Usko vitamiini- ja ravintolisiin on harhaa. Saattaa olla, että jos niitä syö hullun lailla, voi aiheuttaa itselleen syövän.

  Laboratorio-oloissa on todettu, että E-vitamiini ja seleeni auttavat syöpään ja vähentävät uusiutumisriskiä. Mutta ihmiskokeissa kävikin niin, että E-vitamiinia saaneilla oli 17 prosenttia enemmän syöpiä ja monet seleeniä saaneet sairastuivat diabetekseen.

  Sinkin sanotaan korjaavan solujen syöpämuutoksia. Koehenkilöillä sinkki kuitenkin lisäsi syövän riskin kahdeksankertaiseksi. Turhat pillerit kannattaa jättää pois."

  VastaaPoista
 4. on myös muita tutkimuksia en jaksa linkata tähän mutta lyötyy kyllä googlesta...:) ja samoin seleeni oli kyseenalainen sillä se esti vaan jos oli selvä puutos,muuten se oli vaan haitaksi. todella ikävää,että tutkimukset vaan kumoilee toinen toisensa ja ei enään tiedä milhin uskoa!

  VastaaPoista
 5. http://www.cancer.gov/newscenter/qa/2008/selectqa

  Viittaat ilmeisesti näihin tuloksiin? Sen tarkemmin en ole asiaan perehtynyt mutta sen verran kommentoin että esim. tuossa tutkimuksessa käytetty E-vitamiinin annos (400 IU) on aika järjettömän iso ja sen lisäksi ei luonnollista synteettistä normaalisti kehossa esiintymätöntä dl-sekoite muotoa joka on valmistettu petroolikemian tuotteista.
  "The form of vitamin E given was dl-alpha tocopheryl acetate, the form of vitamin E found to reduce prostate cancer incidence in the ATBC. "
  Esim. Mercolan mukaan haitallista ja muutenkin suosittelee että jokainen nauttisi kaikki E-vitamiinin muodot kerralla jos sitä aikoo erikseen isoja annoksia supplementoida.
  http://products.mercola.com/vitamine/

  Selvää on että voi tulla ongelmia jos tälläistä yksittäistä muotoa popsii viiden vuoden ajan päivittäin massiivisia määriä. Suositeltu päivittäinen annos taitaa nopeasti katottuna olla 23 IU.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E#Recommended_daily_intake
  Sinkin tai seleenin haittavaikutuksista en tiedä tarpeeksi että voisin jotain kommentoida. Selvää tietenkin on että liiallisesta saannista voi tulla ongelmia (varsinkin synteettiset lähteet) joten suosittelen käyttämäään vain lähinnä "whole food" ruokaan perustuvia lisäravinteita/vitamiineja ja pitämään niistäkin taukoja silloin tällöin.

  Selvää on, ettei monia vitamiinien vastaisia tutkimuksia voi ottaa vakavasti esim. tässä esimerkkejä ja perspektiiviä:
  Rebuttal to Anti-Vitamin Editorial: "Enough is Enough"
  https://www.youtube.com/watch?v=o0u8UdZeOhc

  Antioksidanttihyökkäys mediassa
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=899

  Monivitamiini-hivenainevalmisteet ja kuolleisuus
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2450

  Antioksidanttiraportti analysoitu uudelleen
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1805

  Multivitamins and mortality: ‘Seeing-what-you-want’ science
  http://www.nutraingredients.com/Research/Multivitamins-and-mortality-Seeing-what-you-want-science

  VastaaPoista
 6. Kasvisten (erityisesti ristikukkaiset vihannekset) pitää tietenkin olla ruokavalion perustana jos terveys, laihtuminen ja syövän ehkäisy kiinnostaa:
  Prostate Cancer Survival: The A/V Ratio
  https://www.youtube.com/watch?v=UKcuxQV1-jg

  VastaaPoista
 7. http://www.mass.fi/lisaravinteet/myprotein-impact-native-whey-95-heraproteiini/10923152.html Onko tämä tarpeeksi laadukasta heraproteiinia vai täyttä kuraa? hinta ainakin paljon halvempi suhteessa sun warrioreihin. kannattaako ostaa kyseistä tuotetta vai onko niin sanotusti järkevämpää satsata mieluummin laadukkaaseen?

  VastaaPoista
 8. Mitäs mieltä olet Spelt jauhoista? Olen korvannut vehnäjauhot luomu speltillä. Luulis olevan ainakin parempi jos tarvii jauhoja käyttää..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Speltti vehnästä ei ole henk. koht. kokemusta mutta luultavasti parempaa kuin nykyiset massiivisesti jalostetut vehnälajikkeet. William Davisin Eroon Vehnästä kirjassa oli muistaakseni testi tehty missä nykyinen vehnä antoi todella pahat reaktiot kun taas joku vanha vehnä lajike ei tehnyt mitään oireita testaajalle.

   Poista
 9. He, olipa hassuja neuvoja, toki kaikkea en jaksanut lukea.

  Laihduttaessa ei tarvitse miettiä yhtään terveellisyyttä ainakaan ensimmäisen 3 kk aikana. Ei ravintoarvoja, ei liikuntaa.
  Ihminen elää kuukausia pelkällä vedellä, en toki suosittele paastoamaan päivääkään, vaan syömään 100-200 kalorin annoksia 3-4 kertaa päivässä.
  Isoisäni 175 cm painoi 35 kg kun tuli 2-vuoden vankileiriltä ja vuoden kuluttuakin noin 50 kg. Eli terveenä yli 90 vuotiaaksi.

  Kannattaa miettiä miksi aloittaminen ei onnistu. Minulla ainakin hammastahna aamuisin aiheuttaa ikään kuin vaivan tai näläntunteen. Käytän hammastahnaa vain vähän ja pidän suuni koko ajan altaassa alaspäin, huuhdon suuni hyvin enkä juo vettä.
  Myös vähänkin aktiivinen liikunta aiheuttaa liikaa nälkää, varsinkin ensimmäisen 2 viikon aikana.

  Minä syön kun on nälkä, maukasta, vähäkalorista, vähäsokerista, pienen annoksen. Annokseni oli 20-40 vuotta takaperin noin 300 kaloria, nykyään syön n 100 kalorin annoisia. Olen laihduttanut yli 10 kertaa, 5-12 kg kerralla. En pysty pitämään ihannepainoa kuin 2 vuotta ja taas tulee joku "välinpitämättömyys", tai työpaineet ja kiireet.

  Alun 2 viikkoa pitäisi ola mahdollisuus syödä omaan tahtiin, yksin. Sen jälkeenkään ei ole hyväksi mennä yhteiseen ruokapöytään.

  Minun ruokani kuten kai jo kirjoitin on; Pieni määrä, vähäkalorinen, vähäsokerinen, vähärasvainen, maukas, mutta ei yhtään väkeviä mausteita..

  Esim;
  HK Kanaa ja muusia 300 g 285 kaloria mikroateria. 1/3, 1/2, tai koko ateria, noin 40-45 C asteisena, ei saa aloittaa syömistä jos on kuumaa.
  Myös saman sarjan HK kala ja muusi on ok, mieto hyvä maku.
  Aikoinaan oli HK saman sarja Broilerikiusaus, mutta maku on vaihtunut, toki se on vähäkalorista, mutta hieman mössöä.

  Rainbow isoja keittojuureksia ja kaikki pienet keittojuurekset kin hyviä. Näissä vähän kaloreita ja vähän sokeria.

  Kun aloitus on vaikeaa, en juuri muuta syö.

  Em ruokiin ei missää nimessä saa lisätä suolaa, eikä mausteita.
  Myö kalorittomat juomat kannattaa hylätä, vain vesi ja sitä mieluummin aterioiden välillä.

  Ja vitamiini, monivitamiini pillereistä. Toki ne on hyviä, nehän ovat aivan välttämättömiä jos vatsalaukku on leikattu, yms. Mutta otan niitä aamulla tyhjään vatsaan ja mietin tekevätkö ne nälkää kuten hammastahna.

  Tohtori tolosen kirjoituksia en usko yhtään, toki kolmasosa on totta, mutta kaikki ei ole totta. Mainosta paljon, mailmalla on toki kaikenlaisia mielipiteitä.
  Ihmettelen myös, miksi Tolosen aineita ei kaupata muuta kuin suomessa, vai kaupataanko.

  Vielä esim. monivitamiinipilleristä. Minun vatsani tulee kipeäksi sellaisista "vitamiinipillereistä" jota joku tuo maahan ja myy jollain nimellä. Olen joutunut syömään sellaisia jopa vuoden kun olen aina pitänyt taukoja ja taas kokeillut.
  En mainosta, mutta esim Orionin vitamiinipillereitä voi ottaa tyhjään vatsaa vaikak viisi aamulla eikä mitään tuntemusta. Ennen oli myös Leiras mutta onko siellä enää oma tuotannossa vitamiineja, en tiedä.
  Myös ulkomaalaiset oikean lääketehtaan "pillerit ovat hyviä". Yritin kertoa että ne tuntemattomista lähteistä tuodut ja suomalaisen tuottamat ja nimeämät ovat olleet usein huonoja.

  Vitamiinipillereitä kannattaa ottaa aamulla tyhjään vatsaa 3-5 ja tajuta että ne ei saa aiheuttaa minkäänlaisia tunteita, jos tulee, nii eivät ole helposti "sulavia" tai liian happamia tme.


  .

  VastaaPoista